Saturday, September 4, 2010

6 the great chef in the making

NOT....!!! hahaha.... ting tanggg tinggg tangggggggg.... alexenderrrrrr... hahaa.. ok, kalau nak raya nih, tiba-tiba je mood nak wat cookies bak kata omputih, membuak-buak... cliche laa 2... xkan nak raya tiba-tiba datang mood nak main kereta kontrol atau mengumpul setem plak kan... hahah. so sebagai budak gegurll yang chomel (ok sila muntah), aku telah bertukarrrrrrrrr (chinggg!! ) menjadi seorang chef yang memporak-keranda-kan dapur... muaaahahaha...

so, puan-puann.... hari ni saya nak ngajor kome sume buat kuih raya yang bertajuk... eh bukan yang bernama.... tart nenas gulung guling-guling di waktu pagi... haaaaa.. panjang bukan nama kuih ini.... rumah aku je ada tart yang nama dia panjang cam haram nih... 2 belom lagi aku buat 'biskut badam warna warni aidilfitri alamak kucing ku tersedak kulit durian'.. haha.. nama biskut raya rumah aku memang rare. tak caya, datang ahh rumah sementara stok masih ada... yeeeeeepaaa..

cakap banyak taraa gua walaupun aku tak bercakap, hanya menaip. ok. barang-barang yang kita perlukan... ialahhhh... jeng jeng jenggg

250 grm butter (bukan gerald butler eh)
50grm gula icing (bukan ice ice babyy)
2biji kuning telur (putih telur jangan buang, leh wat mask tepek kat muka. berguraaaaauu)
1/2 tutup botol esen vanila (jadi belilah esen vanila yang ada tutup botol yer)

375 grm tepung gandum (tepung ni memang xde bau-bau bacang dengan gundam)
20 grm tepung jagung (brand butterfly. brand lain boleh, aku saja gedik)

pineapple paste (atau jam nenas) secukup rasa.


wah... dah rasa cam blog untuk suri rumah plak. PERINGATAN : saya masih remaja.

ok. mula-mula, kita pukul butter dengan gula icing. pas2 dah agak2 kembang (bukan kuncup), kita masukkan esen vanila dengan kuning telur.

ini kita asingkan kuning dan putih telur itu.. (latar belakang lagu, jangan pisahkannn... aku dan diaaa.... tuhan tolonglahhh... ku cinta diaaa). cinta kuning dan putih telur, sampai di sini sahaja.

so pukul (jangan terajang plak) sampai dia fluffy cam nih....

timbang laa tepung guna scale cam nih... jangan guna scale ni timbang berat badan plak ye.. sumpah tak cool.


tepung gandum dan tepung jagung perlu di ayak ok.. so u shake-shake this flour sampai abes. (jangan buat bawah kipas. bagi mengelakkan muka korang jadi tepung gomak di bulan puasa.)

pastu, kita campurkan tepung ke dalam adunan yang dah fluffy td tuh... so buat sampai dia sebati sejati sehidup semati... awww... so sweet.


ini laa rupa adunan yang sebati tadi yee puan puann


sebelum apa pun, bentuk kan jam nenas lebih kurang macam ni ye.. jangan wat bentuk 'love' plak.. ni bukan main plastesin zaman tadika dulu.

dengan gunakan acuan tart nenas gulung, buat macam ni dan letak jam kat hujung. jangan pendek sangat, jangan panjang sangat... ok

pastu, gulung laa benda alah ni... hiaskan dengan sapukan sedikit kuning telur kat atas kuih ni.. kasi nmpk lagi menarik tertarik kau memang da'bomb.

langkah terakhir, bakar laa dalam oven. (jangan bakar guna pembakar roti plak) dalam 180 darjah kepanasan. haha... agak2 dah masak, keluar kan laa.. jangan sampai hangit plak. ok.


selamat mencuba!!!!

(tolong laa cuba, penat kot aku buat entri nih.. hahahahah... )

6 geng kapak:

pearl jade said...

yaam....i kagum
post KL sket.....hehe

::theBROKENmaiden:: said...

ahhahahahaha... jangan nak kagum sangat... sumpah aku xnak buat entri mcm ni dah... penat kot!!! hahahahah

pearl jade said...

tgk pun mcm ssh gle..
ak nk ltak 1 gmbr pn nangis2..haha

::theBROKENmaiden:: said...

hahahaha.... tau xpeee..... aku menangges gak laaa kan.... heeee

Anonymous said...

sengal!!!!

::theBROKENmaiden:: said...

ni sapa plak anon yang ckp aiii sengal ni... ai share recipe pon kena sengal...??
hahaaahah

well, tell you the truth, im the queen of sengal.... so apa ada hal?? hahahaha...

im happy the way i am... yeayy.. (mcm tahu je sapa anon yang sgt hendem nih.... wahahha)

Post a Comment

komeng laa selagi anda boleh mengomeng~

Related Posts with Thumbnails