Wednesday, July 28, 2010

2 main masak-masak. jom..!!

chiangg.. chiannng chiaaaanng...... haha... entri kali ini saya sebagai iron chef nak mengajar tuan-tuan dan puan-puan mcm mana nak masak......................


daun semambu.... hahaa.. okeyh, jangan panik, bukan nak masak daun semambu masak lemak cili api atau 3 rasa mahupun daun semambu sweet sour... no no no.... memandangkan si gojess ni dah mmg sedia maklum kena chicken pox, so ini laa antara petua orang dolu-dolu. katanya nak bagi cepat keluar segala bisa, apa laa.. pendek kata nak bagi cepat baik dan tak laa gatal-gatal tergaru-garu mcm monyet baru belajar erti kehidupan.

jadi, berbekal semangat yang kental dan azam nak baik cepat, aku pon telah memaksa dengan lemah lembut gemalai pak sood untuk memetik daun tersebut di hujung kampung. aku payung ahh duit minyak kete sorong dia... apa ada hal.. hahaha.....

nak tengok mcm mana rupa daun 2??? haa... ni dia... nama dia daun semambu. kalau korang kena demam campak ni, jangan nak memandai main ambek daun bunga kertas ke, daun pokok mempelam ke sesuka suki korang. mmg xde apa kesan laa cam 2.. hahaha.....


haa. ni laa rupanya daun tuh... jelita kan rupa bentuk daun nih... so apa kita nak buat sama ini daun?? banyak sangat aku dgr.. ada yang suh letak atas katil la, ada yang kata rebus, pas2 air rebusan wat mandi dan ada yang suh blender je wat ala2 body mask gitu... so mula aku ingat nak blender je.. laa biasa ah.. orang rajin. pas2 pk blk, kang pahit plak blender. nak wat jus oren dah kena perah sendiri. lagi seksa. so aku pon decide, tumbuk je. bukan guna tangan atau kaki. guna lesung laa...

tadaaa... sebijik macam adengan main masak-masak time kecik-kecik dulu... best woo tumbuk daun. syahdu ke rasa ble tertumbuk jari sendiri... berangan lagi.. bley plak mak aku ingat aku nak wat sambal belacan. baru dia nak terharu. hahahah...


kalau rasa nak buang tebiat, hidup dah rasa xde makna, bley laa campur kan sedikit cili padi seperti di atas 2 secukup rasa. hahaha... jangan-jangan. aku tipu je. kang kalau korang lurus bendul macam makcik konah. korang ikut plak. mau dari kena chicken pox, korang kena monkey pox plak... terkinja-kinja menanggung kepedihan dan azab yang tak bertepi... aku tak tanggung... sbb aku dah cakap aku tipu je.. ahhahaa...


jadi tumbuk laa daun 2 selumat yang boleh menggunakan segala tenaga yang terpendam selama nih.. jadi laa mcm gambar di atas.. agak2 dah cukup lumat tu, kira oke laa.. xpayah laaa wat halus cam korang wat cili giling. tak payah semangat sangat. tak kan dapat award, penumbuk-daun-semambu-terbaik pon. sket-sket sudeyh....

tadaaaaaaa... ni laa hasilnya... nampak macam ulam plak... jangan plak korang menggatal makan daun ni cicah tempoyak. memang mencari nahas laa. tapi nahas ala-ala sopan dan takkan membawa maut. hahha...

so bila dah jadi mcm tuh, lulurkan laa kat badan time korang mandi. sure time korang mandi tu rasa macam masuk rancangan NONA kat tv3 tuh. segmen lulur mustika ratu ke mastika rata ke apa aku pon tak tahu. hahah....

so maybe esok aku nak try rebus plak. dan mandi air rebusan tuh plak. semangat kan? bukan, sebab aku dah malas nk main tumbuk-tumbuk nih. agak-agak, kalau aku suh bini pak sood tolong tumbuk kan, dia nak x? ke aku yang makan penumbuk atau abuuuugenn... eleh. kata jiran. kena laa sayang-menyayang... kan kan kan?? hahaha...

sekian saja rancangan masak-masak-tumbuk-tumbuk kita pada malam ini. bertemu kita lagi di lain hari masa dan di lain penyakit yang perlukan aku kongsi segala apa yang aku buat dengan korang. apa tunggu lagi.

renung-renungkan laah. dan selamat beramal. jangan dibiarkan hidup anda diselubungi....



daun semambu.

2 geng kapak:

one_munawwarah said...

semangat betul tumbuk bagai...tumbuk sendiri lak tu... kagum..kagum..

p/s: ramainye org kena chicken pox skrg.

::theBROKENmaiden:: said...

hahah.... of koss.... saya mmg seorang yg semangat.. hahahah

Post a Comment

komeng laa selagi anda boleh mengomeng~

Related Posts with Thumbnails